Організація перевезень свіжих овочів і фруктів

Значний відсоток всіх перевезень припадає на транспортування свіжих овочів і фруктів. Чи не кожної компанії, що займається вантажоперевезеннями, можна довірити переміщення такого специфічного вантажу. Адже він відноситься до категорії швидко псується, вимагає дотримання цілого ряду особливих правил перевезення.

Складнощі перевезення свіжих овочів і фруктів

Для переміщення плодоовочевої продукції необхідно використовувати особливу тару і спеціально обладнані транспортні засоби. Перевезення вантажу цієї категорії неспеціалізованим транспортом допускається, тільки якщо час з моменту завантаження і до початку розвантаження становить до 6 годин. Але і в цьому випадку це повинен бути фургон або автомобіль з брезентовим покриттям. І в тому, і в іншому випадку обов’язково забезпечення провітрювання.

У разі більш тривалого часу перебування в дорозі, перевезення вантажу здійснюється в рефрижераторних фургонах. У них повинен підтримуватися певний температурний режим, рівень вологості і деякі інші параметри. Подається на навантаження транспортний засіб, призначений для рефрижераторних перевезень, попередньо піддається санітарній обробці. Плодоовочева продукція розподіляється по ряду параметрів:

  • вид;
  • сорт;
  • ступінь зрілості.

Перевозиться продукція повинна бути суха і чиста, не мати видимих пошкоджень. Не можна допускати в рефрижераторні перевезення нестандартні овочі та фрукти, перезрілу, мляву або гнилу продукцію. Забороняється транспортування вишень і черешень без плодоніжки, недозрілих помідорів. Перевозити змішані вантажі можна тільки після проведення контролю їх сумісності.

Кожен вид продукції має оптимальний показник температури для транспортування. Тому влітку транспортний засіб охолоджується, а взимку підігрівається до встановленої температурної норми. Вона повинна бути однаковою і при завантаженні, і при розвантаженні. Для транспортування кожного виду продукції використовується відповідна вимогам ГОСТу тара.

Щоб уникнути виникнення нестачі кисню в транспортному засобі, використовується внутрішня вентиляція або забезпечення попадання свіжого повітря ззовні.

Правила транспортування плодоовочевої продукції

При перевезенні ягід, фруктів і овочів на великі відстані слід пам’ятати про три основні правила:

  • розраховувати маршрут з урахуванням часу, протягом якого продукція здатна повністю зберігати товарний вигляд і якість;
  • забезпечувати постійне дотримання оптимального температурного режиму;
  • при перевезенні збірного вантажу, що вимагає однакової температури, орієнтуватися на самий нестійкий товар в плані термінів зберігання.

Є ще й цілий ряд додаткових вимог. Наприклад, тара з вантажем не повинна стояти безпосередньо на підлозі і діставати стелі. Необхідно залишати зазори для циркуляції повітря. Упаковка повинна бути екологічно чистою та безпечною. Якщо продукт розташований в тарі в кілька рядів, внизу слід класти більше тверді, а вгорі – самі м’які плоди. Слід відмовитися від транспортування сильно пахнуть продуктів (типу цибулі, часнику, картоплі, цитрусових) разом з іншими фруктами і овочами. В іншому випадку останні вберуть запахи, втративши при цьому характерні для них смакові якості. Є обмеження і в швидкості пересування транспортних засобів, що перевозять плодоовочеву продукцію (до 90 км / год за міжнародними, національних і регіональних трасах і до 60 – по дорогах місцевого значення).

Підводячи підсумок всьому вищесказаному, слід зазначити, що транспортування свіжих овочів і фруктів можна довірити далеко не кожній фірмі, навіть якщо вона займається перевезенням вантажів професійно. Для цього необхідно мати в розпорядженні спеціалізовані транспортні засоби. В Україні до компаній, які мають в своєму автомобільному парку фургони-рефрижератори, відноситься NOSHA. Кваліфікований персонал, досвідчені водії зможуть забезпечити доставку найвимогливішій до умов зберігання і перевезення продукції в будь-який регіон країни.

Замовити зворотній дзвінок



Швидке замовлення



Підтверджуючи замовлення, я приймаю Умови використання та Політику конфіденційності.