Значний відсоток всіх перевезень припадає на транспортування свіжих овочів і фруктів. Чи не кожної компанії, що займається вантажоперевезеннями, можна довірити переміщення такого специфічного вантажу. Адже він належить до категорії, що швидко псується та вимагає дотримання цілого ряду особливих правил перевезення.
Для переміщення плодоовочевої продукції необхідно використовувати особливу тару і спеціально обладнані транспортні засоби. Перевезення вантажу цієї категорії неспеціалізованим транспортом допускається, тільки якщо час з моменту завантаження і до початку розвантаження становить до 6 годин. Але і в цьому випадку це повинен бути фургон або автомобіль з брезентовим покриттям. І в тому, і в іншому випадку обов’язково забезпечення провітрювання.
У разі більш тривалого часу перебування в дорозі, перевезення вантажу здійснюється в рефрижераторних фургонах. У них повинен підтримуватися певний температурний режим, рівень вологості і деякі інші параметри. Подається на навантаження транспортний засіб, призначений для рефрижераторних перевезень, попередньо піддається санітарній обробці. Плодоовочева продукція розподіляється по ряду параметрів:
Перевозиться продукція повинна бути суха і чиста, не мати видимих пошкоджень. Не можна допускати в рефрижераторні перевезення нестандартні овочі та фрукти, перезрілу, мляву або гнилу продукцію. Забороняється транспортування вишень і черешень без плодоніжки, недозрілих помідорів. Перевозити змішані вантажі можна тільки після проведення контролю їх сумісності.
Кожен вид продукції має оптимальний показник температури для транспортування. Тому влітку транспортний засіб охолоджується, а взимку підігрівається до встановленої температурної норми. Вона повинна бути однаковою і при завантаженні, і при розвантаженні. Для транспортування кожного виду продукції використовується відповідна вимогам ГОСТу тара.
Щоб уникнути виникнення нестачі кисню в транспортному засобі, використовується внутрішня вентиляція або забезпечення попадання свіжого повітря ззовні.
При перевезенні ягід, фруктів і овочів на великі відстані слід пам’ятати про три основні правила:
Є ще й цілий ряд додаткових вимог. Наприклад, тара з вантажем не повинна стояти безпосередньо на підлозі і діставати стелі. Необхідно залишати зазори для циркуляції повітря. Упаковка повинна бути екологічно чистою та безпечною. Якщо продукт розташований в тарі в кілька рядів, внизу слід класти більше тверді, а вгорі – самі м’які плоди. Слід відмовитися від транспортування сильно пахнуть продуктів (типу цибулі, часнику, картоплі, цитрусових) разом з іншими фруктами і овочами. В іншому випадку останні вберуть запахи, втративши при цьому характерні для них смакові якості. Є обмеження і у швидкості пересування транспортних засобів, що перевозять плодоовочеву продукцію (до 90 км / год за міжнародними, національних і регіональних трасах і до 60 – по дорогах місцевого значення).
Роблячи підсумки всьому вищесказаному, слід зазначити, що транспортування свіжих овочів і фруктів можна довірити далеко не кожній фірмі, навіть якщо вона займається перевезенням вантажів професійно. Для цього необхідно мати в розпорядженні спеціалізовані транспортні засоби. В Україні до компаній, які мають у своєму автомобільному парку фургони-рефрижератори, відноситься NOSHA. Кваліфікований персонал, досвідчені водії зможуть забезпечити доставку найвимогливішій до умов зберігання і перевезення продукції в будь-який регіон країни.