Гарним результатом при перевезенні овочів та фруктів вважають результат з найменшими втратами смакових та зовнішніх якостей продукту. Адже на процес впливає безліч факторів: від вибору машини, початкового стану вантажу до тривалості шляху. Тому втрати будуть, але вплинути на їх мінімізацію цілком реально.
Гуртові та дрібногуртові постачальники виконують перевезення вантажу в торгові точки по заздалегідь узгодженому з компанією перевізником плану. Перший пункт плану – це логістика. Маршрут враховує місце збору вантажу та пункт розвантаження. Також на вибір шляху впливають:
Другий пункт – це вибір транспорту та обладнання. Рефрижераторні перевезення – це ефективний спосіб збереження фруктів та овочів у свіжому вигляді. Холодильне обладнання для перевезення садово-городнього вантажу розроблено з метою підтримувати температуру постійною. Для деяких видів плодів необхідна техніка, яка створює потрібний рівень вологості.
Важливий момент планування – це вибір часу доби. Це актуально в сезон масового збору врожаю всередині країни, коли товар дуже швидко псується. Перевезення вантажу вночі в літній сезон – вимушений захід.
Правила, що допомагають зберегти товарний вигляд фруктів, ягід, зелені і овочів, були розроблені з урахуванням особливостей плодів. Наприклад, для персиків і ананасів будуть потрібні різні види пакування, а для того, щоб яблука не вплинули на дозрівання бананів, їх перевозять окремо. Для максимального збереження виду і смаку плодів, компанія-перевізник враховує:
Компанія з перевезення вантажу не несе відповідальність за товар, який зберігався неналежним чином на складі або під відкритим небом. Тому при завантаженні овочів і фруктів проводиться експертиза та сортування, а також оцінка товару по приїзду в точку розвантаження.
У список завдань компанії вантажоперевезень входить пакування товару і його фіксація у вантажній кабіні. Оскільки у плодів різна щільність і різні терміни зберігання, то і пакувальні матеріали різні:
Серед пластикових боксів вибирають ті, в яких є досить отворів для повітря. Але також використовують герметичний поліетилен, якщо потрібно ізолювати одні плоди від інших.
Перевезення поділяються на регіональні та міжнародні. Стандарти транспортування вантажу відрізняються в цих категоріях. Наприклад, перед відправкою овочів та фруктів на експорт всі плоди проходять ретельний відбір, а кабіну й тару дезінфікують перед завантаженням за санітарними нормами країни, що приймає товар.
Для регіональних транспортувань вантажу можуть використовувати як рефрижераторні перевезення, так і бортові вантажівки. Перші обладнані рефрижераторами, термографами та гідрометрами. Такі машини підходять для вантажоперевезень на великі відстані. Другі підходять тільки для близької відстані в умовах гарної погоди.