Як правильно перевозити свіжі овочі та фрукти

Гарним результатом при перевезенні овочів та фруктів вважають результат з найменшими втратами смакових та зовнішніх якостей продукту. Адже на процес впливає безліч факторів: від вибору машини, початкового стану вантажу до тривалості шляху. Тому втрати будуть, але вплинути на їх мінімізацію цілком реально.

Планування вантажоперевезень – важлива частина успішного результату

Оптові та дрібнооптові постачальники виконують перевезення вантажу в торгові точки за заздалегідь узгодженим з компанією перевізником плану. Перший пункт плану – це логістика. Маршрут враховує місце збору вантажу та пункт розвантаження. Також на вибір шляху впливають:

  • терміни зберігання плодів, зелені та ягід;
  • якість дорожнього полотна;
  • рівень амортизації машини;
  • кількість точок збуту;
  • час доби.

Другий пункт – це вибір транспорту та обладнання. Рефрижераторні перевезення – це ефективний спосіб збереження фруктів та овочів в свіжому вигляді. Холодильне обладнання для перевезення садово-городнього вантажу розроблено з метою підтримувати температуру постійною. Для деяких видів плодів необхідна техніка, яка створює потрібний рівень вологості.

Важливий момент планування – це вибір часу доби. Це актуально в сезон масового збору врожаю всередині країни, коли товар дуже швидко псується. Перевезення вантажу вночі в літній сезон – вимушений захід.

Як продовжити термін зберігання овочів та фруктів під час перевезення?

Правила, що допомагають зберегти товарний вигляд фруктів, ягід, зелені і овочів, були розроблені з урахуванням особливостей плодів. Наприклад, для персиків і ананасів будуть потрібні різні упаковки, а для того щоб яблука не вплинули на дозрівання бананів, їх перевозять окремо. Для максимального збереження виду і смаку плодів, компанія-перевізник враховує:

  • рівень зрілості фруктів і овочів,
  • кількість часу між збором врожаю і навантаженням,
  • дальність шляху.

Компанія з перевезення вантажу не несе відповідальність за товар, який зберігався неналежним чином на складі або під відкритим небом. Тому при завантаженні овочів і фруктів проводиться експертиза та сортування, а також оцінка товару по приїзду в точку розвантаження.

У список завдань компанії вантажоперевезень входить упаковка товару і його фіксація у вантажній кабіні. Оскільки у плодів різна щільність і різні терміни зберігання, то і пакувальні матеріали різні:

  • коренеплоди, капусту всіх видів, огірки перевозять в сітках або картонних боксах;
  • делікатні фрукти (абрикоси, персики, нектарини), а також помідори пакують в м’яке полотно з амортизуючими властивостями або багатошаровий картон;
  • ківі, виноград, полуницю і інші ягоди сортують в порційні контейнери із пластику.

Серед пластикових боксів вибирають ті, в яких є досить отворів для повітря. Але також використовують герметичний поліетилен, якщо потрібно ізолювати одні плоди від інших.

Види перевезень овочів та фруктів

Перевезення поділяються на регіональні та міжнародні. Стандарти транспортування вантажу відрізняються в цих категоріях. Наприклад, перед відправкою овочів та фруктів на експорт всі плоди проходять ретельний відбір, а кабіну й тару дезінфікують перед завантаженням по санітарним нормам країни, що приймає товар.

Для регіональних транспортувань вантажу можуть використовувати як рефрижераторні перевезення, так і бортові вантажівки. Перші обладнані рефрижераторами, термографами та гідрометрами. Такі машини підходять для вантажоперевезень на великі відстані. Другі підходять тільки для близької відстані в умовах гарної погоди.

Замовити зворотній дзвінок



Швидке замовлення



Підтверджуючи замовлення, я приймаю Умови використання та Політику конфіденційності.